Avrunda

 

Dagens blogg


Vad är detta?

Under dagens blogg tipsar vi nu och då om bloggar som förtjänar att lyftas fram av en eller annan anledning.

Vill du att din blogg ska synas här? Klicka här. Se också tidigare Dagens Bloggar.

 
 

När går alkoholen ur blodet? Beräkna din alkoholförbränning

Fyll i hur mycket alkohol du druckit under de timmar du drack. Beräkningen bygger på antagandet att du druckit alkoholen jämnt under denna tid.

Använd inte denna beräkning som en absolut källa för när du kan köra bil dagen efter, har du druckit så är det alltid säkrast att låta bilen stå dagen efter. Om du verkligen vill veta din promillehalt kan du köpa en alkoholmätare: billig variant (99 kr) / kvalitetsvariant (1.195 kr) så att du har till nästa gång. Bättre att kolla själv hemma först än att låta polisen göra dig den tjänsten!

Notera att denna beräkning inte är vetenskaplig, utan baserad på en uppskattad förbränning av 2 cl alkohol per timme. Hur snabbt alkoholen förbrukas egentligen beror på kön (kvinnor bränner alkohol mer effektivt än män), leverns storlek och funktion (som i sin tur har en viss relation till personens 'fettfria' vikt, 'lean mass' på eng.). Det går dock inte att sammanställa till en formel (påpeka gärna motsatsen på info@kalkyleramera.se) och därav denna förenklade kalkyl.

Om denna kalkyl krånglar kan du använda den gamla, simplare beräkningen här.

Ange nedan vad du har druckit

När drack du denna alkoholmängd?


timmar sedan
[?]

Om kl är 12 dagen efter och du började dricka kl 20 så är det alltså 16 h sedan (skriv 16).

 

Om denna kalkyl

Är kalkylen trasig? | Senast granskad: 2016-09-15 | Inga kända buggar

Relaterade kalkyler

Några slumpmässiga kalkyler

Mer om detta...

Denna kalkyl är baserad på den generellt använda uppfattningen att kroppen förbränner 2 cl sprit (40%) i timmen. Denna siffra är dock väldigt opålitlig då det är ett grovt estimat och inte tar hänsyn till i vilken takt man druckit, vad man ätit, hur gammal man är, vilket kön man är och hur ens kropp fungerar i största allmänhet. Ta därför denna kalkyl med en handfull salt då den inte säger något om din eventuella promillehalt eller liknande och inte heller om du är lämplig som bilförare eller inte. Kalkylen påvisar enbart hur mycket alkohol som generellt förbränns under vissa givna förutsättningar.